
Det chokerede store dele af verden, da USA’s præsident på sit eget social medie Truth Social, kaldte Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj for en diktator. Et opslag der kom efter, at Zelenskyj havde beskyldt Trump for at sprede russisk misinformation om, at den ukrainske præsident kun stod til 4% i meningsmålingerne.
Kommentaren har spredt stor forargelse verden over, for Zelenskyj er valgt på demokratisk vis og sidder på præsidentposten i tråd med den ukrainske forfatning. Så hvorfor kommer Donald Trump så, med en så bemærkelsesværdig kommentar? Er det et udtryk, for en spontant opstået frustration eller er der større strategiske overvejelser bag? Jeg tror at det sidste er tilfældet – hvorfor, vil jeg gå i dybden med i dette indlæg.
Ordvalget diktator giver ikke mening
Når Trump kalder Zelenskyj for diktator, så er det fordi, at den ukrainske præsident ikke ønsker at udskrive valg imens der stadig er krig. Derfor er det i den amerikanske præsidents optik (eller påtagede optik) et udtryk for, at Zelenskyj nægter at afgive magten og lade det ukrainske folk komme med deres mening. Derfor kan ordvalget diktator give et indtryk af, at Zelenskyj ikke vil tillade en almindelig demokratisk proces.
Særlig krigstilstand
En afgørende detalje, der hører med til det billede er, at der ifølge den ukrainske forfatning ikke er muligt at udskrive valg, når landet er i krigstilstand. Dette er beskrevet nærmere i et studie fra Europarådet.
Ifølge den ukrainske forfatnings artikel 103 skulle der have været afholdt præsidentvalg i marts 2024. Rent historisk har det også været eksempler på, at der i demokratier ikke blev afholdt valg under en krig. For eksempel blev der ikke afholdt parlamentsvalg i Storbritannien under anden verdenskrig, hvor Winston Churchill var premierminister.
Hvis man både tager de soldater der er ved fronten og de ukrainere, som er på flugt, så udgør de tilsammen millionvis af mennesker og dermed en anseelig del af de stemmeberettigede vælgere. Ifølge FN’s flygtningeorganisation UNHCR, er der tale om over seks millioner eksterne fordrevne ukrainere og 3,5 millioner interne fordrevne. Dertil kommer, at det under en krig, ganske enkelt vil være meget besværligt at afholde et valg under sikre, ordnede og retfærdige vilkår.
Strategiske grunde til, at Trump kalder Zelenskyj diktator
Der kan være flere forhandlingstaktiske og politiske grunde til, at Donald Trump bruger det ordvalg han gør. Selvom man ikke kan vide det med sikkerhed og det derfor primært er spekulation, så er det stadig muligt at komme med nogle kvalificerede bud.
Indenrigspolitiske hensyn
En årsag kan findes i de indenrigspolitiske hensyn, hvor han måske forsøger at legitimere at stoppe støtten med penge og våben til Ukraine. Udover det praktisk politisk er der også en stor isolationistisk vælgerbase i USA, som retorikken måske kan appellere til.
En meningsmåling fra Gallup viser at støtten til Ukraine er faldende blandt amerikanske vælgere. I december 2024 steg andelen, som ønskede en hurtig afslutning på krigen til 50%, hvor andelen der mente, at man skulle støtte Ukraine i at genvinde de tabte territorier, var faldet til 48%. Samtidig var det i samme måling 37% af vælgerne der mente, at USA gør for meget for Ukraine og kun 30% der mente, at USA ikke gør nok. 30% mente at niveauet er passende.
Med et midtvejsvalg på vej, skal Donald Trump sørge for at bevare sit flertal i Senatet og Repræsentanternes Hus, der er afgørende for, at han kan gennemføre sin politik. Det er derfor ikke utænkeligt, at der også er indenrigspolitiske hensyn i retorikken. Dog vil man også kunne appellere til dig omtalte vælgergrupper uden at bruge lige præcis ordet diktator og derfor tror jeg også, at man skal se på andre forklaringer.
Signal til Europa
USA og især Donald Trump er trætte af, at deres europæiske NATO-allierede ikke har bidraget med deres andel til forsvaret i rigtig mange år. Det er USA der har trukket det store, læs og lagt økonomi i forsvaret. Samtidig har USA også brugt enorme summer på at hjælpe Ukraine – Hvilket de europæiske lande dog også har. (Læs mere her).
Når Trump opruster retorikken, så kan det formentlig handle om at sende et klart signal til de europæiske lande. I skal klare jer selv nu – USA betaler ikke mere.
Det fjerner fokus fra, at Trump har spredt russisk misinformation
Den tredje strategiske grund har en ret simpel forklaring. Det er en kendt kommunikationsstrategi, at man skaber støj for at fjerne fokus fra noget andet.
Efter at Trump påstod, at Zelenskyj kun havde en opbakning på 4% i en ukrainske befolkning, svarede den ukrainske præsident tilbage og beskyldte ham for at sprede russisk misinformation. Trumps påstand er dog ikke bakket op af nogle troværdige kilder.
Det kan derfor have været en strategisk valg fra Trump at komme med en vild og opsigtsvækkende udtalelse, der har fået fokus til at flytte sig fra beskyldningerne om, at han har spredt russisk misinformation.
Strategi til fredsforhandlinger: Rusland ønsker valg i Ukraine
Trump vil gerne have valg i Ukraine, da det også er det, som Rusland ønsker. Det vil derfor gøre fredsforhandlingerne nemmere, hvis dette kan blive gennemtrumfet. Derfor kan Trumps retorik om at kalde Zelenskyj en diktator, være en måde at lægge pres på for, at der kommer et valg. Taktikken kan være at fremstille den ukrainske præsident som en magtbegærlig mand, der ikke ønsker at give slip på præsidentposten.
For Trump er det en god ting med et ukrainsk valg, da det gør det nemmere at nå en fredsaftale, hvis det bliver gennemført enten inden en aftale eller bliver indskrevet i selve aftale. Trump er gået til valg på at lave en fredsaftale og derfor er det vigtigt for ham, at den kommer i stand relativt hurtigt.
For Rusland er der også en stor interesse i et ukrainske valg, da krigen for dem ikke kun handler om territorie. For dem er det enormt vigtigt, at Ukraine ikke falder mere over til den vestlige verden, hvilket et valg måske kan forhindre. Man kan også spekulere i, hvor meget Rusland planlægger at blande sig i et sådan valg og være retfærdigt og demokratisk det kommer til at blive.