Brug stoicisme i din hverdag – 3 gode huskeregler

Stoicisme
Johan Emil Sevelsted

Ejer af JE Nethandel, bachelor i statskundskab, blogger og alt muligt indenfor politik. I den her sammenhæng er jeg bare privat-Johan.

Har din kæreste været dig utro? Det er ligemeget. Hvis du bekender dig til stoicisme, bør det ingen effekt have på din adfærd eller dit humør. Dette er selvfølgelig et meget firkantet og overdrevent eksempel, men det indkapsler meget godt essensen i stoicisme. Nemlig, at faktorer som du ikke har kontrol over, ikke bør påvirke dig. Du kan jo alligevel ikke ændre på det, så hvorfor bruge tid på at fokusere på det? Fokusér på de ting, som du rent faktisk kan ændre på.

Så hvis din kæreste har været dig utro, så brug det som en anledning til, at opnå erfaring i forhold til at foretage et bedre partnervalg næste gang. Det er nemlig den eneste del, som du i den situation har kontrol over. Derfor er det også det eneste logiske at fokusere på.

Er det så en opfordring til, at have en følelseskold tilgang til livet, hvor det ikke er tilladt at sørge eller at være ked af det? På ingen måde. Men det er et godt tankesæt til at håndtere livet – især når der er tale om modgang. Alt dette vil jeg komme mere ind på i dette indlæg.

Stoicismens principper

Stoicismen har en lang historie der går helt tilbage til antikken og de gamle græske filosoffer. I det her indlæg, går vi ikke i dybden med alle de filosofiske retninger og diskussioner, men vil i stedet fokusere på de principper som kan bruges i hverdagen.

Et centralt stoisk princip er, at man bør leve dydigt. Det skal forstås sådan, at det er ens handlinger og ikke ens status der giver lykke. Ikke forstået sådan, at der er noget galt i at have succes – det er ikke et tidligt marxistisk tankesæt. Men hvis man har succes giver det ikke automatisk lykke. Det afhænger af hvordan man forvalter den og lever sit liv.

Et andet stoisk princip, som ofte bliver fremhævet, er at være upåvirket af ydre omstændigheder. Forstået på den måde, at det rent logisk ikke giver mening, at være nedtrykt, frustreret eller lignende over forhold som man ikke har kontrol over. Det er også der hvor eksemplet i indledningen, med en utro kæreste, kan være relevant. Eksemplet er noget, som de fleste kan relatere til. Enten fordi at de har oplevet det, eller fordi at bare det er en meget ubehagelig tanke.

Den naturlige menneskelige reaktion på en utro kæreste kan være mange: Vrede, frustration, nedtrykthed, afmagt mv. Formentlig dog kun negative følelser. Rent rationelt giver det dog ikke mening, hvis man tænker på principperne i stoicisme. Hvorfor få negative følelser? Ændrer det på noget der er sket? Gør det din situation bedre? Hjælper det dig til at finde ud af, hvordan du kommer videre?

Det er svært at forestille sig, at det tjener noget fornuftigt formål. Derfor må det eneste rationelle være, at fokusere på de ting, som du i den givne situation har kontrol over.

Hvordan skal jeg komme videre herfra? Skal jeg finde et andet sted at sove i nat, eller skal min partner? Skal jeg finde et andet sted at bo, eller er det min partner der skal flytte? Hvilke erfaringer kan jeg drage med videre, så jeg kan minimere risikoen for at en eventuel ny partner, har en karakter der gør, at vedkommende kan finde på at gøre det samme?

Det er vigtigt her at understrege, at stoicisme ikke taler for et fuldstændigt følelseskoldt menneske. Det ville både være urealistisk og en ubehagelig tanke. Budskabet er nærmere at man bør gå igennem livet med ro og rationalitet, da det er vores ageren som mennesker og ikke vores status der gør os lykkelige. Det gælder for så vidt også hvordan vi agerer, hvis der sker meget positive ting.

Sociale medier og populærkultur

Stoicisme er begyndt at fylde mere og mere på de sociale medier. Personligt er jeg flere gange stødt på citater fra stoiske tænkere, når jeg har kigget på TikTok eller Instagram Reels. Typisk bliver det brugt til indhold om motivation eller selvhjælp. Kan faktisk ikke huske nogle eksempler, som handler om andet end dette.

Budskabet i videoerne er som oftest det samme, som der har været fokus på i dette indlæg. Disciplinen, roen og balancen i hverdagen. Bliv den bedste version af dig selv og undgå at bliv slået tilbage af modgang. Den slags budskaber er generelt populære på sociale medier og det er ikke altid at stoicisme bliver nævnt eksplicit i den sammenhæng.

Det er dog ikke kun på sociale medier at stoicisme har vundet indpas. Blandt forfattere, især med psykologisk baggrund, er fortolkninger og analyser af stoicisme blevet populært.

En af de mest kendte er den canadiske psykolog Jordan B. Peterson. Han mener blandt andet at stoicisme er blevet populært, fordi det baserer sig på nogle værdier, som i høj grad ellers gået tabt i moderne tid. Herhjemme i Danmark har Svend Brinkmann rejst nogle pointer, der godt kunne minde om.

3 gode huskeregler

Nogle af de ting, som jeg personligt har hæftet mig meget ved omkring stoicismen, har jeg formuleret med mine egne ord her. Men husk – Der er meget litteratur omkring stoicismen og der er helt sikket mange relevante ting, som jeg ikke har med i dette indlæg. Men nu har du fået en smagsprøve og forhåbentlig har det givet dig lyst til at dykke mere ned i det.

  1. Fokusér på de ting som du har kontrol over
  2. Det betyder mere hvordan du forvalter din succes, end hvor meget succes du har
  3. Evaluer og forbedr dig selv løbende (Skriv fx dagbog)

Referencer

Den Store Danske – Om stoicisme

https://leaders.com/news/personal-growth/jordan-peterson-explains-why-stoicism-is-popular/

https://www.kristeligt-dagblad.dk/kronik/brinkmann-genopliver-den-romerske-stoicisme

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *