Tradwife på dansk – Om bevægelsen i Danmark

Tradwife - traditionel familie
Johan Emil Sevelsted

Ejer af JE Nethandel, bachelor i statskundskab, blogger og alt muligt indenfor politik. I den her sammenhæng er jeg bare privat-Johan.

Ordet tradwife er en sammentrækning af de engelske ord ‘traditional wife’. Direkte oversat til dansk kan det kaldes en traditionel kone eller traditionel hustru. (Flere og flere ord i vores dansk sprog bliver erstattet af engelsk, så hermed en opfordring til så vidt muligt at bruge danske).

For mange mænd lyder det nok som en drømmekvinde. En tradwife der går derhjemme for at sørge for hjemmet og familien, imens at manden tjener pengene.

Det er naturligivs meget firkantet sat op, for det er ikke alle mænd der ønsker at have hele det økonomiske ansvar for sin familie. Det er heller ikke alle tradwifes, der er 100 procent hjemmegående uden at bidrage økonomisk til husholdningen.

Dog er det et fænomen der får mere og mere opmærksomhed. Rent personligt har jeg selv oplevet en større interesse for et traditionelt forhold på datingmarkedet, men mere bemærkelsesværdigt er der også flere og flere influencere på sociale medier, der inspirerer andre med deres traditionelle livsstil.

Definiton af tradwife

Begrebet tradwife referer til en kvinde, der lever i et ægteskab med traditionelle kønsroller. Altså typisk hvor kvinden står for det huslige, børnene, omsorg osv. Manden er derimod økonomisk forsøger. Der er også mange kæresteforhold, der baserer sig på den måde, selvom de ikke er gift.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at tradwife som begreb kan dække meget bredt. Der kan både være tale om det meget tradtionelle, hvor kvinden er hjemmegående og manden er familiens overhoved – altså en klassisk patriarkalsk familiestruktur. Men det kan også dække over et forhold, hvor kvinden arbejder deltid eller (måske endda fuldtid), men dog har hovedansvaret for de huslige forpligtelser. I nogle tilfælde inkluderer begrebet tradwife også, at familien hjemmeskoler sine børn.

I mange af tilfælde er kvinderne hjemmegående på fuldtid, men har så alligevel en lille beskæftigelse der harmonerer med deres livstil. Det kan for eksempel være at de blogger, sælger hjemmestrikket tøj, er dagplejere, lektiehjælpere eller lignende.

Danske eksempler på tradwifes

Selvom fænomenet hovedsageligt stammer fra USA, så er der de seneste år kommet flere og flere danske eksempler på tradwifes. De er typisk meget synlige på Instagram eller andre sociale medier, hvor de fortæller om og deler erfaringer omkring deres livsstil.

Det første eksempel jeg vil tage fat i, er Theresa Søndergaard, som jeg også henviste til i indledning. Hun fik en del opmærksomhed da hun deltog i ‘Go’ aften LIVE på TV2, for at fortælle netop om at være tradwife. Hun driver blandt andet bloggen forstadsmor.dk og Instagramprofilen med samme navn.

Et andet eksempel er Ekaterina Andersen, der egentlig ikke er dansker, men alligevel er med som eksempel. Hun er nemlig kendt i Danmark for at stå bag bogen ‘ludermanifestet’, sammen med Nikita Klæstrup og Louise Kjølsen, men har siden ændret sine holdninger meget. Ekaterina Andersen driver også en Instagramprofil om sin livsstil.

Fordele og ulemper ved et traditionelt forhold

Der er ingen tvivl om, at tradwife-fænomenet i 2024 er kontroversielt for nogle. Her tænker jeg primært på feminister og andre venstreorienterede kræfter. Jeg er selv af den overbevisning at langt de fleste mænd og kvinder, i større eller mindre grad, ønsker at leve med traditionelle kønsroller. Derfor ser jeg også mange positive ting ved tradwife-bevægelsen. Der er en efterspørgsel på det – ellers ville den jo ikke opstå.

Dog synes jeg heller ikke, at man skal være blind for eventuelle ulemper. Det skal man aldrig være, da der er ulemper ved langt de fleste ting. Jeg vil derfor prøve at gennemgå potentielle fordele og ulemper ved et tradionelt forhold.

Fordele

  • Der er en klar og tydelig rollefordeling. Dette kan minimere konflikter, da man ved valg af denne livsstil har forventningafstemt mange ting.
  • Mere tid til familieliv. Kan især være gavnligt for eventuelle børn, men også for familien som helhed.
  • Bedre sundhed. Den ekstra tid kan bruges til at lave måltider fra bunden med friske råvarer og sikre et generelt sundt miljø for familien.

Ulemper

  • Lavere husstandsindkomst. Familien som helhed vil med stor sandsynlighed have en lavere indkomst.
  • Potentiel økonomisk usikkerhed for kvinden. Her er det vigtigt at have gjort sig nogle tanker om, hvordan man sikrer sig hvis det utænkelige sker og ægteskabet ikke holder.
  • Mindre socialt liv og selvudvikling. Selvom det personlige behov for dette er individuelt, kan det være en udfordring for nogle.

Hvordan finder man den rigtige traditionelle partner?

Lige her er det måske ikke det rigtige at tage imod råd fra en mand der selv er ugift. Men jeg vil alligevel tillade mig at komme med nogle bud, som man kan lytte til eller lade være.

Først og fremmest må man nok erkende, at det kan være svært i et land som Danmark. Mængden af kvinder der ønsker at leve tradionelt er stadig ret lille – og de få som har det ønske, er formentligt meget eftertragtede. Dog siger min erfaring mig også at mange, både mænd og kvinder, egentlig er ganske åbne for et traditionelt forhold. De har ganske enkelt bare ikke tænkt så meget over at det er en mulighed.

Derfor vil mit første råd være, at være åben om dine værdier. Hvis du formår at formulere dig ordentligt og sætte ord på de fordele der er ved en traditionel familieform, så vil du blive overrasket over hvor mange der enten helt eller delvist er enige med dig.

Mit næste råd afhænger lidt af hvilke krav du selv har. For du skal selvfølgelig gøre op med dig selv hvilken type du søger. Hvis du gerne vil have en partner, der ikke har kysset med alt for mange mænd/kvinder før dig, så er det måske ikke det rigtige at tage i byen hver weekend med det håb at finde vedkommende der. Men hvis det ikke er afgørende for dig, så kan det jo ikke udelukkes at det er det rigtige.

Derfor et mit råd ikke at lede et konkret sted, men derimod at du tænker over hvor du leder. Din drømmepartner kan både findes i den lokale kirke, i en forening eller i fredagsbaren – alt efter hvad du leder efter.

Mit sidste, men måske vigtigste råd, er at arbejde på dig selv. I sidste ende er det nemmere at finde en partner, jo mere attraktiv du selv er. Dette kan både være i forhold til karriere, udseende, personlighed eller andet. Det råd kan jeg skrive et helt indlæg om – og det gør jeg nok også på et tidspunkt.

Uanset om du leder efter en tradwife, gerne vil være tradwife eller bare er nysgerrig på emnet, så håber jeg at du finder min råd og tanker brugbare. Skriv gerne en kommentar med dine tanker.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *