Johan Emil Sevelsted
Johan Emil Sevelsted

Cand.scient.pol. Jeg skriver primært om politik, samfund og kultur.

Hvordan man bliver motiveret til at træne, er noget som mange har spurgt sig selv og andre om. Jeg må ærligt inddrømme, at når jeg ser hvad mange andre skriver og siger om det, så er jeg faktisk dybt uenig. Ikke fordi at deres råd ikke kan virke for nogle, men det er bare ikke det, der har virket for mig.

Hvis du vil blive motiveret til at komme igang med træning og samtidig fastholde den gode rutine bagefter, så er det hele ikke bare et spørgsmål om ‘feel good’, hvor du skal gøre det sjovt for sig selv.

Igen. Måske virker det for nogle, men det virker ikke for mig.

De ting jeg beskriver i dette indlæg, er erfaringer på baggrund af hvad der personligt har virket for mig. Det er naturligvis ikke ensbetydende med, at det virker for dig. Men forhåbentlig kan det virke som inspiration og hvis du kan bruge bare et af punkterne, så er læsetiden i hvert fald ikke spildt.

Så hvordan bliver man motiveret til at træne?

Sæt realistiske og konkrete mål, som du kan overholde

Det er bedre at starte med et nemt mål, som du har gode mulighed for at indfri, frem for at skuffe dig selv. Det giver dig succesoplevelser og giver dig mere motivation til at fortsætte. Og hvis det bliver for nemt, så er der altid mulighed for at øge målene løbende.

Jeg har selv oplevet, at det der ofte har været tæt på, at få mig til at blive hjemme, er at det virker for hårdt og uoverskueligt. Men når man tilpasser sine mål til noget, som man kender sig selv godt nok til, at man kan overskue, så afkobler man netop den risiko. Det smarte her er, at når man holder fast i rutinen længe nok, så rykkes grænserne også for, hvad man finder overskueligt.

Dine mål skal selvfølgelig være konkrete og målbare. Jeg ligger til grund, at du allerede har en nogenlunde plan for, hvilke øvelser du skal lave. Hvis ikke, så er det et helt indlæg i sig selv at hjælpe med det.

Men dit startmål kan for eksempel være, at du skal ned og træne 2 gange om ugen, hvor du samlet set kommer igennem alle muskelgrupper. Senere kan du udvide med et konkret træningsprogram, hvor du kan holde regnskab med, om du overholder det.

Lad vær med at få en træningsmakker

De fleste andre vil råde dig til, at få en træningsmakker, som kan hjælpe dig med at komme af sted. Personligt er det nok noget af det værste, jeg vil kunne gøre for mig selv.

Ikke fordi jeg ikke kan lide at træne med eller omgås andre, men fordi man mentalt kobler det at få træne op på, at være afhængigt af en anden person. Hvad gør du den dag din træningsmakker er syg, flytter, ikke har tid eller bare ikke gider?

I træningscenteret har du i sidste ende ikke andre end dig selv, som kan garantere resultaterne og at give andre ansvaret for det, er en risikabel metode at binde sig op på.

Dermed ikke sagt, at du sagtens kan træne med en træningsmakker med jævne mellemrum og måske specielt i starten, hvis du kender nogen, som har mere erfaring med træning end dig.

Det jeg advarer imod er, at man binder sine vaner og motivation op på, at man skal af sted sammen med sin træningsmakker.

Husk på hvorfor du startede – og vil starte

Et ønske om at begynde at træne – specielt hvis der er tale om styrketræning, kommer sjældent ud af et ønske om blot at være sund. For mange handler det om mere.

Måske vil du gerne bevise noget. Overfor dig selv, overfor omverdenen eller overfor en eller flere konkrete personer, som du gerne vil modbevise eller imponere.

For at være meget personlig, vil jeg ikke lægge skjul på, at træningen for alvor tog fart hos mig selv, efter en periode hvor jeg synes, at kærlighedslivet ikke havde været særlig rart imod mig. Og netop det oplever jeg fra mange. Der er nogle, som de gerne vil bevise overfor, at de burde have behandlet en bedre og udvist en større interesse.

Det kan være mere dybt at tænke sådan om det, men det er virkelig også noget, som kan tænde en ild i mennesker, når der er en større mening med det hele.

Det handler selvfølgelig om din sundhed. Du vil også gerne se godt ud og øge din selvtillid. Men det handler også om, at vise andre, at de tog fejl omkring dig.

Tænk over det. Og tænk tilbage på det, når tingene bliver svært.

Opbyg disciplin – Du kommer aldrig til at være motiveret hver dag

Når du har været igang et stykke tid, er det vigtigt at være forberedt på, at motivationen ikke kommer til at være der hver dag. Det tror jeg ikke den er for nogle og det er den heller ikke for mig.

Derfor kommer der også til at være dage, hvor du må tage ned og træne, selvom du ikke er motiveret. Det må du bare. Indstil dig mentalt på, at de mål du har, er noget du SKAL overholdet, uanset om du er motiveret eller ej.

Acceptér at andre ting bliver nedprioriteret

Hvis du vælger at være seriøs omkring din træning, så betyder det også, at der er mindre tid til andre ting. Mange kan godt have en tendens til at komme med undskyldninger, hvis de skal noget andet, som for eksempel en kaffeaftale med en ven eller brunch med en veninde.

Det går simpelthen ikke.

Selvfølgelig kan der være andre ting, som er vigtigere end træning, men i langt de fleste tilfælde, kan det lade sig gøre at planlægge sig ud af det. Læg aftalen på et andet tidspunkt, læg din træning på et andet tidspunkt, på en helt anden dag om nødvendigt.

Jeg har ikke tal på hvor mange gange jeg har omstrukturet mit træningsprogram, fordi jeg skulle få planer, især weekendplaner, til at gå op.

Men der kommer også til at være kaffeaftaler og brunch, som du må sige nej til. Sådan er det også, hvis du går til fodbold en hverdagsaften. Så ved du, at du skal spille fodbold det tidspunkt og så siger man som oftest nej, hvis nogen foreslår en aftale der.

Sådan kan det også være nødvendigt at gøre med sin træning,