Hvis du overvejer at læse statskundskab, så vil jeg klart anbefale dig at læse med her. Jeg har selv en bachelor i statskundskab fra Syddansk Universitet og er i skrivende stund ved at færdiggøre min kandidat.
Jeg vil i dette indlæg forsøge at beskrive studiet så grundigt som muligt og besvare jeres spørgsmål. Hvis du har nogle spørgsmål, som ikke er besvaret i indlægget, så skriv i kommentarfeltet nederst. Så vil jeg, alt efter spørgsmålets karakter, tilføje det til indlægget eller besvare det dernede.
Indhold
Min egen oplevelse med studiet
Det som jeg personligt synes er fedest ved statskundskab, er den brede viden man får. Man kommer vidt omkring økonomi, jura, forvaltning, sociologi, statistisk og meget mere. Man bliver ikke på den måde specialist i noget, men derimod generalist. Dog skal evnen til at lave samfundsvidenskabelige analyser ikke undervurderes som specialistviden.
Hvis vi ser bort fra det faglige, så giver det også noget særligt at være en del af et studiemiljø, hvor man deler den samme interesse, nemlig politik, med ens studiekammerater. Det er naturligvis langt fra alle det er decideret politiske aktive, men det er usædvanligt ikke at have en eller anden form for politisk interesse, hvis man søger ind på studiet.
Gode råd inden du søger og når du starter
Mine bedste råd er, for det første at engagere dig i det sociale fra starten af. Det er guld værd at have gode relationer, hvor i kan støtte hinanden når det bliver svært – og så kan det også være svært at indhente og komme ind i de sociale cirkler, når først de er blevet dannet. Ikke mindst kan det også være en hjælp med et godt netværk, når du skal finde studiejob under uddannelsen og fuldtidsjob bagefter.
For det andet, som er et mere fagligt råd, så må du virkelig ikke undervurdere hvor meget metodedelen fylder på studiet. Dette vil jeg også anbefale, at du tænker over inden du søger. Da mit hold havde faget metode 2 på 2. semester, var der virkelig mange der smed håndklædet i ringen og droppede ud. Det er ikke fordi du skal lade dig skræmme af det, men du skal bare være forberedt på, at det er noget du skal lægge mange kræfter i – med mindre du af natur er meget et matematisk-statistisk stærk.
Hvis du gerne vil have en idé om hvad det handler om, så vil jeg anbefale du ser nogle YouTube videoer med statistiskprogrammet Stata (bruges til kvantitativ metode) og dataanalyseprogrammet Nvivo (bruges til kvalitativ metode). Kvantitativ metode og Stata er klart det der fylder mest på studiet, men der er som regel også mulighed for at påvirke hvor meget du vil fokusere på hver metode, når du når længere hen i din uddannelse. Det kan umiddelbart godt se skræmmende svært ud for mange, men husk at I starter fra bunden sammen og lærer det hen af vejen.
Spørgsmål og svar om statskundskab
Jeg vil her besvare spørgsmål, som enten er blevet skrevet til mig, eller som jeg selv har vurderet kan være relevante. Der er både plads til komplicerede og simple spørgsmål, så hold jer ikke tilbage.
Hvad er statskundskab?
Skåret ind til benet vil jeg personligt forklare det sådan, at statskundskab er studiet af samfund, politik og administrationen af dette. Dette indebærer også dele af relevante samfundsvidenskabelige og humanistiske discipliner som økonomi, jura, filosofi etc. Dermed er det en meget bred uddannelse.
Er statskundskab svært?
Min vurdering er, at det for mange er sværere at komme ind på studiet, end det er at gennemføre selve uddannelse. Det er måske en lidt kontroversiel vinkel, men hvis målet er at man blot skal bestå uddannelsen og ikke behøver topkarakterer, så kan de fleste med middelkarakter og derover fra gymnasiet godt gennemføre studiet, hvis de lægger en rimelig arbejdsindsats.
Hvilke job kan man få med statskundskab?
En meget stor del af nyuddannede statskundskabere får job indenfor offentlig administration (kommune, regioner, stat, styrelser mv.). Der er dog også mulighed for at arbejde med politisk interessevaretagelse, journalistik, kommunikation, analysearbejde og meget andet. Hvis du har en idé om hvilken retning du vil i, så vil jeg anbefale at du så tidligt som muligt begynder at få noget relevant erfaring til dit CV. Det kan for eksempel være gennem studiejob og frivilligt arbejde.